Διαταραχές τικ

Τι είναι τα τικ;

Τα τικ είναι αιφνίδιες, επαναληπτικές, στερεότυπες κινήσεις ή φωνητικές εκφράσεις. Τα απλά τικ δεν συμβαίνουν με τη θέληση του παιδιού, αλλά μπορεί να προηγείται συχνά ένα πιεστικό αίσθημα «ανάγκης» που οδηγεί σε τικ. Μπορεί να συμβαίνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα σε συνθήκες στρες αλλά και σε χαλάρωση. Μπορεί να εμφανίζονται κατά κύματα ανά εβδομάδες, ή να αλλάζουν έκφραση στη διάρκεια του χρόνου. Ο φόβος ότι τα τικ γίνονται αντιληπτά από τους άλλους αγχώνει το παιδί, με αποτέλεσμα τα τικ να χειροτερεύουν. Τα τικ υποχωρούν όταν το παιδί είναι απορροφημένο σε μια διαδικασία ή όταν κοιμάται.

Τι μπορώ να κάνω;

Τα τικ δεν συμβαίνουν με τη θέληση του παιδιού, άρα δεν ανήκουν στον έλεγχό του. Ένα στα δέκα παιδιά περίπου, σε κάποια φάση της ζωής του θα εμφανίσει παροδικά τικ. Συνήθως αυτά υποχωρούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Σε περίπτωση που η εμφάνιση των τικ προκαλεί ανησυχία στην οικογένεια, ή από την άλλη πλευρά, επιφέρει δυσκολίες στις σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του, τότε θα είναι χρήσιμη η συζήτηση με ειδικό πάνω σε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φανεί αποτελεσματική, αλλά μόνο σαν δεύτερη γραμμή θεραπείας, όταν φανεί πως οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν.


Δημήτρης Φιλοκώστας, Παιδοψυχίατρος
Θεσσαλονίκη